Politie voortaan met ambulance mee naar azc Zaandam

Als er ambulances naar het azc in Zaandam moeten uitrukken, gaat er voorlopig politiebegeleiding mee. Hiertoe is besloten nadat een groep van tientallen asielzoekers hulpverleners belaagden die een man kwamen behandelen.  

Een woordvoerder van Ambulance Amsterdam heeft zondag een bericht van De Telegraaf tegenover NU.nl bevestigd.

"We hebben werkafspraken met de lokale politie dat er voortaan een politiewagen mee gaat", legt hij uit. Hij voegt daar direct aan toe dat dit de laatste jaren geen uitzonderlijke situatie is. "Agressie tegen ambulancepersoneel komt helaas vaker voor. De ene keer is dat bijvoorbeeld in een uitgaanscentrum, nu was het in een azc. In situaties die ons al bij voorbaat onveilig lijken, worden we altijd door de politie begeleid."

Ook vindt er onderzoek plaats naar een eerdere hulpvraag die betrekking had op de situatie waarvoor de ambulance zaterdagnacht ter plaatse moest komen. "Ons hebben signalen bereikt dat er niet adequaat zou zijn gereageerd op een eerdere zorgvraag", aldus de zegsman. "Daardoor was er al veel irritatie en ontstond een spanningsvolle situatie."

Onderzoek

Dit onderzoek loopt via het COA. De woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers was zondagavond niet voor commentaar bereikbaar.

Volgens de woordvoerder van Ambulance Amsterdam krijgt ambulancepersoneel in het hele land vaker signalen dat er in azc’s niet direct adequaat op de vraag om zorghulp wordt gereageerd. "Als dat wel zou gebeuren, zouden veel ambulanceritten naar azc’s niet nodig zijn."

Onrust

De onrust in het azc Zaandam brak uit nadat een bewoner zichzelf in de nacht van zaterdag op zondag had verwond. Toen ambulancepersoneel en politie kwamen om hulp te verlenen begonnen enkele tientallen bewoners zich met de zaak te bemoeien, aldus de politie.

De ambulancemensen vonden dat de situatie zo bedreigend werd, dat ze vertrokken. De politie heeft de gewonde uiteindelijk met een politieauto naar het ziekenhuis gebracht. Hij heeft snijwonden en is niet levensgevaarlijk gewond.

Vanwege de problemen heeft de politie een bewoner aangehouden, maar die is inmiddels weer op vrije voeten.

Lees meer over:
Tip de redactie