Een vrouwelijke steward van eredivisieclub SC Cambuur is zaterdagmorgen zwaargewond geraakt aan haar been door een ontploffende vuurwerkbom.

Het projectiel ging af tijdens de laatste training van Cambuur voorafgaande aan de Friese derby van zondag tegen Heerenveen.

De steward bleef aangeslagen liggen op het veld. Diverse EHBO-medewerkers schoten te hulp. De vrouw kreeg in de catacomben van het stadion een verdoving tegen de pijn. Ze is geopereerd en maakt het volgens de Friese club naar omstandigheden goed.

Op videobeelden is te zien dat de vrouw een stuk vuurwerk probeert weg te trappen, waarbij het projectiel in de buurt van haar voet tot ontploffing komt.

Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden heeft zich zaterdagmiddag bij de politie gemeld. Hij zou het vuurwerk hebben gegooid. Hij is aangehouden en zit vast. Zo wordt op basis van forensisch onderzoek gekeken naar de samenstelling van het projectiel.

Steward Cambuur gewond geraakt door vuurwerkbom
Steward Cambuur gewond geraakt door vuurwerkbom

Duizenden fans

De training werd bezocht door duizenden fans. De club neemt de zaak hoog op. "Het mag voor zich spreken dat we er alles aan gaan doen om de dader te straffen", stelt Cambuur in een verklaring.

Trainer Henk de Jong van de Leeuwarders sprak tegen Omrop Fryslan van een "zwarte dag" voor Cambuur. "Deze supporter moeten we eruit snijden en hij mag nooit meer terugkomen. Dit kan niet."