Bijeenkomst over azc Enschede afgelast na bedreigingen

Een geplande bijeenkomst over een te bouwen asielzoekerscentrum in Enschede is door de gemeente afgelast vanwege bedreigingen. 

Burgemeester Van Veldhuizen heeft in een verklaring laten weten dat hij helaas heeft moeten concluderen dat hij "de openbare orde en veiligheid rond de bijeenkomst onvoldoende kan garanderen''. 

Tijdens de bijeenkomst van de Stadsdeelcommissie Oost zouden omwonenden en betrokkenen uitleg krijgen over de conceptovereenkomst die de gemeente Enschede met het COA sloot over de opvang van asielzoekers.

Van Veldhuizen betreurt het afgelasten. "We zien dat de democratie steeds vaker het slachtoffer dreigt te worden van intimidatie, dreiging en geweld. Dat is onacceptabel", zo sprak Van Veldhuizen. 

Volgens een woordvoerder wordt er nagedacht over een andere manier om omwonenden en andere betrokkenen te informeren. Het openbare karakter van de bijeenkomst zorgde volgens de woordvoerder voor de beveiligingsproblemen.

Eerdere ophef

Het geplande asielzoekerscentrum in het Eschmarkerveld leidde al eerder tot ophef. Eind oktober werden bij een demonstratie tegen het centrum al arrestaties verricht wegens mishandeling, belediging en het brengen van de hitlergroet. Een maand later werden er varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het asielzoekerscentrum moet komen.

Lees meer over:
Tip de redactie