Omroep Flevoland stapt naar de bestuursrechter over de noodverordening van de gemeente Noordoostpolder. Hierdoor mochten journalisten donderdag niet in de buurt van een azc-bijeenkomst in het dorp Luttelgeest komen.

Dat heeft directeur Allard Berends vrijdag laten weten aan NU.nl.

"Het heeft weinig zin om naar de politie te stappen om aangifte te doen", legde hij uit in de uitzending van Omroep Flevoland. "Maar we willen wel bezwaar maken tegen deze verordening. Dit is iets wat niet kan, en wat we ook nooit meer mee willen maken. Dit moeten we voor eens en voor altijd uitbannen in Nederland."

Berends zegt vrijdagochtend veel steun van collega's te hebben gekregen voor zijn besluit. "Dit is geen probleem voor Omroep Flevoland, maar dit treft de journalistiek van ons land", aldus de directeur.

Buitenproportioneel

Ook journalistenvakbond NVJ overweegt juridische stappen te nemen om het verhinderen van de pers zoals dat gebeurde in de gemeente Noordoostpolder in de toekomst te voorkomen.

"Deze maatregel is buitenproportioneel", laat de vakbond weten in een verklaring. "Na soortgelijke incidenten in onder andere Harderwijk en Heesch is dit het zoveelste geval waar de pers de toegang wordt geweigerd en zijn controlerende en verslagleggende taak niet kan doen." De NVJ noemt de noodverordening in Luttelgeest "een alarmerend en democratie onwaardig paardenmiddel."

Ook minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) stelde vrijdagochtend dat journalisten "in principe" vrij hun werk zouden moeten kunnen doen. Alleen specifieke redenen, zoals de veiligheid of als de ruimte te klein is, kunnen aanleiding zijn de pers te weren of niet iedereen binnen te laten.

Vrijuit

Omwonenden moesten tijdens de informatiebijeenkomst vrijuit kunnen spreken, zegt burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder (waar Luttelgeest onder valt). Als daarbij pers aanwezig was geweest, hadden mensen zich geremd kunnen voelen in hun meningsuiting. 

''Het noodbevel is in de ogen van de media wellicht een zwaar middel. Aan de ene kant betreur ik de inzet hiervan ook, het zou niet nodig moeten zijn. Aan de andere kant lag onze prioriteit bij het gesprek met de omwonenden'', zegt Van der Werff.

''Wij vonden het belangrijk dat zij zich in alle rust en vrijheid konden uitspreken zonder de druk van de media daarbij. We hebben de afgelopen weken gezien wat voor effect dat kan hebben.''

De burgemeester zegt dat de regionale omroep in Flevoland het besloten karakter van de bijeenkomst niet wilde respecteren. Van der Werff: ''De politie heeft de journalisten donderdagavond herhaaldelijk verzocht op afstand te gaan staan van de locatie. Uiteindelijk is gekozen voor het instrument van een noodbevel om hen van het terrein te sturen.''

De Commissaris van de Koningin in Flevoland Leen Verbeek zegt in een tweet volledig achter de burgemeester te staan. "Persvrijheid geen rechtvaardiging wangedrag journalisten. Ik steun burgemeester v.d.Werff", aldus Verbeek.

Unicum

Rechtsgeleerde Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) noemt het besluit van de gemeente Noordoostpolder "een unicum". "Ik kan me alleen de zaak in 2001 nog herinneren, toen een noodverordening het journalisten onmogelijk moest maken bij de woning van toenmalig prins Willem-Alexander en prinses Máxima te komen." Over dit besluit stapten journalisten toen ook naar de rechter en daarbij werden ze in het gelijk gesteld.

Volgens Brouwer kan een gemeente journalisten wel weren op een besloten bijeenkomst. "Maar je kan ze niet verbieden om bij de uitgang te gaan staan en commentaar te vragen aan de mensen die er wel bij aanwezig waren", legt de hoogleraar uit. "Het vraagstuk van de asielzoekers is een belangwekkend maatschappelijk debat. Dat wordt gefrustreerd als de pers zijn werk niet kan doen."