NS gaat overlastgevers in trein digitaal bekeuren

De NS gaat mensen die overlast veroorzaken op stations en in treinen digitaal bekeuren. De resultaten van een proef die de afgelopen maanden in de Randstad is gehouden, zijn positief.  

Een woordvoerder bevestigt vrijdag een bericht daarover in dagblad Metro. De nieuwe, snelle vorm van bekeuren is een van de maatregelen die de NS neemt om de agressie op stations en in treinen te bestrijden.

In totaal twintig medewerkers van NS zijn de afgelopen drie maanden uitgerust met de mogelijkheid digitaal te bekeuren. Wie wordt gepakt voor het veroorzaken van overlast, moet zich legitimeren.

Dankzij het scannen van het rijbewijs van de dader heeft de medewerker meteen alle gegevens en is het uitdelen van de bekeuring binnen drie minuten klaar. De boete ligt vervolgens twee dagen later op de mat van de overtreder.

Escalatie

"Het uitschrijven van een boete duurt relatief lang", legt een zegsman van de NS uit. "Dit leidt vaak tot extra irritatie bij de overlastveroorzaker, en betekent een extra risico op escalatie."

Bovendien beseft de dader als hij na twee dagen de bekeuring krijgt beter wat hij heeft gedaan. "Als de boete na weken nog eens wordt bezorgd, weten veel mensen niet eens meer waar het over ging." Ook is het percentage fouten bij het uitschrijven van de bekeuringen enorm teruggedrongen.

Zwartrijden

Tijdens de proef zijn voorlopig alleen bekeuringen uitgedeeld voor het veroorzaken van overlast. Maar de NS wil in de toekomst ook digitaal gaan bekeuren voor zwartrijden. Ook wordt er gekeken of in de toekomst andere officiële legitimatiebewijzen kunnen worden gescand. De evaluatie van de proef vindt de komende weken plaats. Daarna wordt besloten hoe en waar het digitaal bekeuren wordt uitgebreid.

Het digitaal bekeuren is een van de maatregelen die de NS heeft genomen tegen de toenemende agressie tegen conducteurs in de treinen. Een andere maatregel is het dragen van bodycams door NS-personeel. Ook de eerste resultaten van deze proef zijn positief, stelt de woordvoerder.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie