Volkert van der Graaf hoeft niet opnieuw de gevangenis in. Hij heeft de voorwaarden die horen bij vervroegde vrijlating niet overtreden.

Volgens een onderzoek van de reclassering heeft het daarom geen zin om een rechtszaak te beginnen om Van der Graaf opnieuw de cel in te krijgen. Dat bevestigen bronnen in Den Haag donderdag na berichtgeving door RTL Nieuws.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie wil slechts kwijt dat minister Ard van der Steur binnenkort met een brief aan de Tweede Kamer komt. De advocaat van Volkert van der Graaf, Willem Jebbink, wil inhoudelijk niets zeggen omdat het "privacygevoelige informatie" betreft.

In september 2015 werd Van der Graaf in een uitzending van Brandpunt Reporter met een verborgen camera gefilmd. Hij vertelde in de uitzending dat een foto van hem in De Telegraaf in scène was gezet. Ook zei Van der Graaf dat hij niet wilde gaan werken, omdat hij dan niet meer gratis kan procederen.

Minister Ard van der Steur (Justitie) liet daarop weten uit te zoeken of  Van der Graaf de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating niet heeft geschonden. Dit blijkt dus volgens de reclassering niet het geval.

Volkert van der Graaf schoot op 6 mei 2002 politicus Pim Fortuyn dood, vlak voor de verkiezingen. In 2003 werd hij veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. In 2014 jaar kwam hij onder strenge voorwaarden vrij. Een van die voorwaarden luidt dat hij geen contact mag zoeken met de media.