OM eist twee jaar cel tegen vermeende IS-ronselaar Tilburg

Het Openbaar Ministerie wil dat de 31-jarige man die ervan wordt verdacht in Tilburg vluchtelingen te hebben geronseld voor de strijd in Syrië en Irak, voor 24 maanden de cel ingaat. 

Daarvan zijn zes maanden van de celstraf voorwaardelijk, werd donderdag duidelijk tijdens de rechtszaak in Breda.

De man van Somalische afkomst wordt ervan verdacht zeker drie minderjarige vluchtelingen te hebben geronseld voor terreurgroep Islamitische Staat (IS). Daarnaast zou hij uitkeringsfraude hebben gepleegd en geld hebben witgewassen.

De verdachte zou vanaf 2013 mensen hebben geronseld in een jeugdinstelling in Tilburg. Hij zou hebben gezegd dat hij samen met hen Amerikanen zou gaan vermoorden in Syrië en Irak.

Kwalijk

De aanklager vindt het ''zeer kwalijk'' dat S. jonge asielzoekers zonder ouders en familie benaderde voor de terroristische strijd. Getuigen en de slachtoffers hebben bij de politie verklaard dat S. bij bezoekjes tegen hen zei dat ze zich moesten aansluiten bij IS.

S. zelf ontkent de ronselactiviteiten. Volgens zijn advocaat André Seebregts berust de verdenking op een misverstand en is zijn cliënt psychisch labiel.

Gedragsdeskundigen hebben S. geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Zij hebben volgens het OM niet kunnen vaststellen dat de verdachte een geestelijke stoornis heeft. Ook is hij niet zwakbegaafd.

Video: Wie zijn de IS-strijders?

Animatie: In60seconds.nl

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie