Gemeente Zaanstad zag veiligheid Den Uylbrug als technische kwestie

De gemeente Zaanstad zag het veilig openen en sluiten van de Den Uylbrug alleen als een technische kwestie en had daarbij geen aandacht voor de menselijke component.

Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag na onderzoek naar een ongeluk vorig jaar, waarbij een 57-jarige vrouw om het leven kwam.

Ze bevond zich op het brugdeel dat openging en viel ongeveer 15 meter naar beneden toen de brug bijna helemaal geopend was. Ze overleed ter plekke. De brugwachter wordt vervolgd voor dood door schuld.

De gemeente had er meer aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de brugbedienaar, die de brug op afstand bedient, zijn werk goed en veilig zou kunnen doen, stelt de OVV.

Niet uniek

Volgens de raad is de situatie in Zaandam niet uniek, omdat in Nederland steeds meer bruggen op afstand bediend worden.

De raad vindt het belangrijk dat ook andere brugbeheerders de veiligheid van hun op afstand bediende bruggen nog eens goed onder de loep nemen.

Video: Gemeente Zaanstad vergat menselijke component bij Den Uylbrug

Aparte fietsbrug

Oorspronkelijk werd de Den Uylbrug brug bediend vanuit het bijbehorende brugwachtershuis. Later werd de bediening op afstand geplaatst, met behulp van camera's. Nog later kwam er een aparte fietsbrug naast de bestaande brug. In 2014 werden nieuwe monitoren geïnstalleerd die de situatie ter plekke anders dan voorheen weergaven.

Bij al deze technische wijzigingen is niet gekeken naar nieuwe of verhoogde risico's, concludeert de OVV. Ook al voldeden alle losse onderdelen aan de technische eisen, dat is niet voldoende voor een veilig systeem.

Daarvoor is te weinig rekening gehouden met de wisselwerking tussen techniek, de gebruikers en de omgeving. De gemeente legde hierdoor de kwestie veiligheid, waar ze zelf verantwoordelijk voor was, bij de brugwachters.

Gebruiksvriendelijkheid

Ook de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe fietsbrug liet te wensen over. ''De slagbomen voor beide rijrichtingen werden aan dezelfde kant geplaatst en de belijning was aan elkaar gespiegeld'', schrijft de OVV.

Die situatie was voor fietsers en voetgangers verwarrend. Waarschijnlijk dacht de vrouw die er omkwam dat ze op het vaste deel stond, terwijl ze zich in werkelijkheid op het beweeglijke brugdeel bevond.

Burgemeester Geke Faber van Zaanstad zegt donderdag dat ze blij is met het kritische rapport en wijst erop dat de factoren die speelden bij dit ongeval, ook elders spelen. De gemeente wil daarom in gesprek met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en met Rijkswaterstaat. Een verdere inhoudelijke reactie komt pas volgende week, na bestudering van het rapport.

Lees meer over:
Tip de redactie