Vluchtelingen en beveiligers hebben doodsangsten beleefd toen een groep van ruim twintig belagers op 9 oktober de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden hebben aangevallen. 

Dat bleek woensdag uit hun schriftelijke verklaringen bij de rechtbank in Utrecht. Een beveiliger heeft verteld dat hij zich ''nog nooit zo bedreigd heeft gevoeld". 

Een andere beveiliger: ''Uit het niets kwamen ongeveer 25 mensen zonder aanleiding op ons af en begonnen direct met het gooien van vuurwerk. Ze pinden ons gelijk vast en je kunt niet weg. Je hoopt dat het vuurwerk niet door het glas van de auto komt. Je bent bang dat ze je uit de auto trekken."

In totaal moeten achttien mannen zich woensdag en donderdag bij de rechter in Utrecht verantwoorden voor de aanval op de aanwezige beveiligers en vluchtelingen.

Vuurwerk

De verdachten die woensdag voor de rechter stonden, ontkennen dat ze vuurwerk hebben gegooid. Niemand heeft ook gezien wie het zware vuurwerk wel gooide. Een ''ongeloofwaardige'' voorstelling van zaken, meent de aanklaagster. Ze eiste werkstraffen van 180 uur en een maand voorwaardelijke celstraf tegen hen voor ''een laffe daad tegen kwetsbare slachtoffers''.

Verklaringen van getuigen schetsen het beeld dat bijna iedereen achteraan stond en dat iedereen gelijk wegliep toen de rellen ontstonden bij de opvang in Sporthal Snellerpoort. Dat klopt niet met de werkelijkheid, benadrukt de officier van justitie.

Bedreigd

 De aanvallers waren gehuld in het zwart. Een van hen droeg een sjaaltje met een witte doodskop. ''Ik voelde me bedreigd", getuigt de betrokken vrouwelijke beveiliger. ''Ik was bang dat er iets met de vluchtelingen zou gebeuren."

Verdachte Rocco V. (27) zei tegen de rechters dat hij na ''de eerste knal" zo snel mogelijk is weggegaan. ''Wat ik zag was niet normaal. Ik had een normale demonstratie verwacht." Ook twee andere verdachten zeggen een protest te hebben verwacht, geen aanval.

De aanklaagster gelooft er niets van. ''Het was wel degelijk een voorbereid plan. De verdachten hebben zich als lid van de groep gemanifesteerd door zich op dezelfde manier onherkenbaar uit te dossen."

App-groep

De aanval werd in een app-groep en in een café besproken, concludeert ze. In de app werd vooraf een vluchtroute afgesproken en gemeld dat er vuurwerk en eieren mee werden genomen. De aanklaagster citeert een app: "We laten die tyfusapen weten dat wij ze kapot gaan maken." Het Openbaar Ministerie eiste tegen de eerste drie verdachten 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.