Het college van B en W van de gemeente Geldermalsen heeft dinsdagavond een motie van wantrouwen over de komst van een asielzoekerscentrum in de stad overleefd. 

De motie werd na drie uur debat over het besluitvormingsproces rond de komst van een mogelijk azc ingediend door de VVD met twee lokale fractie. De motie werd door een raadsmeerderheid afgewezen.

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen had eerder in het debat al haar excuses aangeboden voor de manier waarop vorig jaar de besluitvorming is gelopen rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De burgers zijn daar niet tijdig bij betrokken, zo zei zij tijdens een gemeenteraadsvergadering.

De Vries zegde toe dat het college van burgemeester en wethouders niet meer met een nieuw voorstel voor een vluchtelingenopvang zal komen zonder dat er gedegen overleg met de burgerij is geweest.

Noodbevel

Buiten de raadszaal kwam het niet tot rellen, zoals bij een eerdere vergadering het geval was geweest.

De burgemeester had in de aanloop naar de gemeenteraadsvergadering een noodbevel uitgevaardigd. Hierdoor kon de gemeente verdachte personen weg kon houden uit een straal van honderd meter rond de school waar de vergadering plaatsvond in een geïmproviseerde raadszaal in de aula. Daar was plaats voor vierhonderd inwoners van de Gelderse gemeente die de vergadering wilden volgen.

De gemeente vreesde voor nieuwe ongeregeldheden naar aanleiding van oproepen op sociale media. Er stonden aan het begin van de vergadering honderden mensen buiten de school. Soms werd er wat vuurwerk afgestoken, maar tot grote ongeregeldheden zoals in december kwam het niet.

Video: Rellen in december vanwege mogelijke komst azc

Nieuwe foto's

Volgens Omroep Gelderland publiceert de politie woensdag nieuwe foto's van verdachten die mee deden aan de rellen in Geldermalsen tijdens de vorige bijeenkomst over het azc. Het gaat om veertien verdachten.

Hun gezichten zijn onherkenbaar gemaakt, zodat de mensen de kans hebben zichzelf te melden. Als zij dit niet doen, worden hun afbeeldingen herkenbaar getoond in het programma Opsporing Verzocht.