Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft een noodbevel uitgevaardigd in de aanloop naar de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond. De raad zal praten over de onrust in de Gelderse plaats over de mogelijke komst van een vluchtelingenopvang.

De gemeente vreest voor nieuwe ongeregeldheden, naar aanleiding van oproepen op sociale media. Volgens het noodbevel is het aan iedereen van wie "aannemelijk is" dat hij de openbare orde wil verstoren, verboden zich binnen een straal van honderd meter van de vergaderlocatie te begeven.

De raad komt bijeen in de aula van de school De Lingeborgh, waar plaats is voor vierhonderd toehoorders. Die plaatsen zijn allemaal vergeven aan inwoners van Geldermalsen. Zij kunnen dinsdagavond niet spreken; alleen college- en raadsleden voeren het woord.

Conflict

De politie heeft vastgesteld dat de oproep op sociale media om dinsdagavond naar de raadsvergadering te komen, een "zeer groot bereik" heeft. De gemeente vreest op basis van uitlatingen op sociale media dat burgers met elkaar of met de politie in conflict raken.

Een intentie om de openbare orde te verstoren, kan dinsdagavond worden afgeleid uit "uitingen, gedragingen, kleding, uitrusting en meegevoerde voorwerpen", aldus de gemeente. Mensen moeten meteen gehoor geven aan een bevel van de politie om het gebied rond de vergaderlocatie te verlaten.

Excuses

Burgemeester Miranda de Vries van Geldermalsen heeft dinsdagavond haar excuses aangeboden voor de manier waarop vorig jaar de besluitvorming is gelopen rond de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum. De burgers zijn daar niet tijdig bij betrokken, zo zei zij tijdens een gemeenteraadsvergadering in de aula van een school.

De Vries zegde toe dat het college van burgemeester en wethouders niet meer met een nieuw voorstel voor een vluchtelingenopvang zal komen zonder dat er gedegen overleg met de burgerij is geweest.