De korpsleiding van de politie vindt de mobiele flitsapparatuur die wordt gebruikt voor radarcontroles wel betrouwbaar. Dit in tegenstelling tot politievakbond ACP, die stelt dat agenten daarover twijfelen.

Gerrit van de Kamp, voorzitter van ACP, zou veel klachten hebben ontvangen over de apparatuur. Met name grote voertuigen zoals bussen en vrachtwagens worden met "onwaarschijnlijk hoge snelheden" geflitst.

De korpsleiding van de politie weerspreekt dit en wijst op de certificatie door het Nederlands Meetinstituut en de mogelijkheid tot handmatige correcties. "Dat garandeert de betrouwbaarheid van apparatuur en werkwijze", aldus de politie dinsdag.

Te hoge snelheden worden bijvoorbeeld gemeten als twee in tegenovergestelde richting bewegende voertuigen zich exact op hetzelfde moment in de radarbundel bevinden. Maar in de praktijk zou dat volgens de korpsleiding zelden voorkomen.

Gedegen opgeleid

"In tegenstelling tot het beeld dat in de media wordt opgeroepen, zijn de radarwaarnemers van de politie gedegen opgeleid en zeer goed op de hoogte van het fenomeen reflectie", zegt de politie. "In verreweg de meeste gevallen waarbij sprake is van reflectie, kan de radarwaarnemer deze foto verwijderen."

Als een bestuurder alsnog een bekeuring krijgt waar hij of zij het niet mee eens is, kan er contact opgenomen met de politie om dit recht te zetten.