De autoriteiten hebben sinds maart vorig jaar met succes 23 omstreden imams geweerd die in Nederland wilden komen preken.

Acht van de predikers kon de toegang tot ons land worden ontzegd, zei een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf.

Vijftien anderen werden na goed overleg alsnog niet uitgenodigd voor hun preek.

Vooral die tweede categorie is belangrijk, aldus de woordvoerder. Lokale bestuurders gingen in gesprek met organisatoren en die zagen uiteindelijk af van het uitnodigen van de predikanten. "Het debat aangaan is belangrijk."

Zwarte lijst

Burgemeesters zouden graag een zwarte lijst willen met haatpredikers. Lokale bestuurders zitten steeds vaker met een gepland optreden van omstreden predikers in de maag, en moeten zelf een oordeel vellen. Het is telkens op lokaal niveau "heel veel gedoe", stelde burgemeester Jan van Zanen van Utrecht vorige week nog.

De NCTV houdt een zogenaamde alerteringslijst van visumplichtige extremistische sprekers bij. Als iemand van die lijst een verblijfsvisum voor Nederland aanvraagt, wordt gekeken of er risico's zijn voor de openbare orde.

Het is juridisch evenwel lastig om een zwarte lijst aan te leggen voor mensen die gewoon in Europa wonen. "Zolang iemand niet veroordeeld is voor een strafbaar feit, is het juridisch niet toelaatbaar of proportioneel om iemand op een "verdachten"-lijst te plaatsen en deze lijst met bijvoorbeeld het lokaal bestuur te delen", aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie vorig week.