Nederlandse agenten mogen binnenkort uitgerust met mitrailleurs patrouilleren in winkelcentra, stations en op andere openbare plekken.

De Nationale Politie gaat dit jaar versneld honderdvijftig agenten trainen in het gebruik van het wapen.

Dat bevestigt een woordvoerder naar aanleiding van een artikel in het AD.

Samen met de driehonderd schutters die er al zijn, vormen ze een nieuwe, zelfstandige bewakingseenheid. Ze zullen volgens teamchef Peter van Pelt niet alleen gebouwen en objecten bewaken, maar ook worden ingezet om te surveilleren in bijvoorbeeld winkelcentra of op stations.

Sinds 2008 heeft de politie gespecialiseerde schutters in dienst, die naast hun gewone dienstwapen ook beschikken over een machinepistool (MP5), dat volautomatisch schiet. Door hun zwaardere bewapening zijn de agenten beter in staat om zowel zichzelf als collega's, burgers en 'statische objecten' te beveiligen.

Gepland

''De uitbreiding van het aantal schutters was al gepland'', aldus Van Pelt dinsdag. ''Door de terroristische aanslagen in Frankrijk is de situatie veranderd en wordt hun opleiding versneld.''

De agenten worden opgeleid in Ossendrecht en krijgen de beschikking over extra materiaal. Het gaat onder meer om scherfwerende helmen, zware kogelwerende vesten en beenplaten voor extra patroonhouders.

Dinsdag worden de agenten met mitrailleurs volgens de krant al ingezet bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken uit Europa komen daar bijeen.