Het Centrum Seksueel Geweld heeft maandag een hulplijn in het leven geroepen voor slachtoffers van verkrachting en aanranding. Het gratis nummer is 24 uur per dag bereikbaar.

De organisatie heeft negen centra waar slachtoffers overdag terecht kunnen als zij hulp zoeken na een verkrachting of aanranding. Daarnaast kunnen vrouwen en mannen die het slachtoffers zijn geworden van seksueel geweld voortaan ook 24 uur per dag het nummer 0800-0188 bellen.

Medio 2016 moet er een landelijk dekkend netwerk zijn. De telefonisten zijn getraind om een slachtoffers direct te begeleiden en te helpen. Tijdens ieder telefoongesprek wordt geïnventariseerd welke hulpverleners het slachtoffer ingeschakeld wil hebben en of het slachtoffer contact wil met de politie.

Het is voor de politie belangrijk om vlak na een verkrachting of aanranding sporen veilig te stellen die kunnen leiden naar de dader. Door snel te reageren, kan ook wellicht ongewenste zwangerschap, een besmetting met een soa of een grote posttraumatische stressstoornis bij het slachtoffer worden voorkomen. Dit laatste komt overigens nog meer voor bij mannen die zijn verkracht of aangerand, aldus een woordvoerster van het Centrum.

Vertrouwelingen

De verwachting is dat niet alleen de slachtoffers zelf zullen bellen, maar juist ook de verwijzers. Dat zijn hulpverleners, maar ook de eigen sociale kring van slachtoffers. Een onthulling van een verkrachting wordt vaak in eerste instantie gedaan aan een vriend, familielid of andere vertrouweling. Ook zij kunnen het nieuwe noodnummer bellen.

Nederland is één van de laatste landen in Europa waar zo'n telefonische hulplijn voor slachtoffers van seksueel geweld in het leven wordt geroepen. In Nederland zijn jaarlijks 100.000 mensen het slachtoffer van seksueel geweld. Eén op de acht Nederlandse vrouwen en één op de 25 mannen krijgt in haar of zijn leven te maken met seksueel geweld.