In de dierentuin Burgers' Zoo in Arnhem is maandag een breedlipneushoorn dood ter wereld gekomen. Er traden complicaties op bij de geboorte. 

Via een webcam was de geboorte van het jong live te volgen. "Het jong is gereanimeerd en er zijn nog wat andere tactieken toegepast, maar het mocht niet baten", aldus de dierentuin. Er zijn bij het jong aanwijzingen gevonden dat het al dood was voordat de geboorte begon.

"Uit het eerste onderzoek van de dierenarts is gebleken dat het dier al enige lijkstijfheid vertoonde aan de achterzijde, waaruit geconcludeerd kan worden dat ze al in of vlak voor het geboortekanaal is overleden", dat laat Burgers' Zoo weten op twitter. 

"Het blijkt bovendien om een vrij groot jong te gaan. De nageboorte kwam meteen met het jong mee, wat normaal gesproken pas een tijdje later het geval is. De dierverzorgers, biologen en dierenarts hebben alles gedaan om het jong te redden, maar helaas hebben alle inspanningen niet mogen baten"

Zweden

Moeder Izala kwam in 2013 naar Arnhem vanuit een dierentuin in Zweden. De breedlipneushoorn werd in de dierentuin in Zweden niet zwanger omdat ze daar samen woonde met haar moeder.

Het is normaal bij deze soort neushoorns dat de cyclus van lager in rang staande vrouwen hormonaal wordt onderdrukt.

Verdrietig

Burgers' Zoo spreekt van een "verdrietige situatie voor alle betrokkenen". Neushoorns hebben geen rouwproces, zoals bijvoorbeeld olifanten. "We hebben de moeder bij het jong gelaten, waarna ze er even aan rook en weer doorliep." 

Het is nu belangrijk dat het goed gaat met moeder Izala, benadrukt de dierentuin. "Ze heeft alweer gegeten, dus dat is goed." 

Video: Neushoorn in Burgers' Zoo dood geboren