De politie heeft de bestuurder van de auto, die donderdag door agenten werd beschoten aan de Meer en Vaart in Amsterdam Nieuw-West, aangehouden.

De 18-jarige Luciano D. werd zaterdagavond aangehouden in Amsterdam West. De Amsterdammer is een bekende van de politie.

D. wist donderdag ondanks gerichte schoten van surveillerende agenten aan zijn aanhouding te ontkomen. Bij die beschieting werd hij door een politiekogel geraakt.

Sinds het incident hield hij zich schuil. Een gespecialiseerd politieteam heeft hem uiteindelijk opgespoord. Toen D. zijn schuilplaats in West verliet, werd hij na een onopvallende achtervolging door een arrestatieteam aangehouden.

Top 600

D. staat op de lijst van de Top 600, de lijst met plegers van High-Impact delicten in Amsterdam. Hij verbleef in een jeugdgevangenis in Lelystad in het kader van jeugd-TBS, nadat hij vorig jaar januari door een kinderrechter werd veroordeeld vanwege een bedreiging en een poging tot een gewapende overval.

Bij een begeleid verlof naar een begrafenis in Amsterdam op 31 december 2015, ging hij er vandoor. Sindsdien was hij voortvluchtig en werd hij gezocht.

Het speciale politieteam 'Fugitive Active Search Team' startte op 4 januari een opsporingsonderzoek naar D. Daarin zijn onder meer zijn sociale contacten in beeld gebracht en benaderd.