De gemeente Geldermalsen heeft aangifte gedaan van drie gevallen van het lekken van vertrouwelijke informatie over de komst van een azc in de plaats.

Volgens Omroep Gelderland is in één geval per ongeluk informatie uitgelekt doordat de fractievoorzitter van de VVD vóór de vergadering al een persbericht verstuurde over het plan. Hiervoor heeft hij zijn excuses aangeboden.

Van de andere twee gevallen is nog niet duidelijk wie de bron is. Het vroeg uitlekken over de plannen voor de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum naar Geldermalsen leidde op 16 december tot problemen tijdens een bijeenkomst hierover.

Er braken rellen uit en de raadsvergadering moest voortijdig worden beëindigd.  Relschoppers gooiden stenen, flessen en vuurwerk naar de politie, veertien mensen werden opgepakt. 

Geheime locatie

Na deze bijeenkomst hielden de raad en het college nog een vergadering over de mogelijke komst, maar op een geheime locatie. Ook deze locatie, het Van der Valk-hotel in Vianen, lekte echter voortijdig uit.

De gemeenteraad van Geldermalsen praat dinsdag over het hele traject rond de mogelijke komst van een azc in de plaats. Omdat er veel publiek wordt verwacht, wordt de vergadering in een middelbare school gehouden. Aanmelding voor de bijeenkomst is verplicht, laat de gemeente op de website weten.

De gemeente heeft de plannen voor de komst van een azc voor 1.500 mensen inmiddels ingetrokken. Het is niet duidelijk of Geldermalsen wel een ander aantal vluchtelingen gaat opvangen.