Een tijdelijk personeelstekort bij de Koninklijke Marechaussee leidt op Schiphol soms tot lange rijen bij de paspoortcontroles.

Woordvoerders van Schiphol en de marechaussee hebben zaterdag een bericht van RTV Noord-Holland aan NU.nl bevestigd. Zaterdagochtend klaagden veel reizigers op sociale media over de lange rijen. De wachttijden voor de paspoortcontroles zouden langer dan een uur zijn.

"We worstelen momenteel met onze mankracht", aldus een woordvoerder. In september heeft de marechaussee er een aantal taken bijgekregen, zoals extra grenscontroles en het bewaken van 'hoge risico-objecten'. 

Voor deze extra taken worden momenteel 300 nieuwe marechaussees opgeleid. "Maar tot zij de opleiding hebben afgerond, moeten we roeien met de riemen die we hebben. En dat betekent dat er soms minder mensen kunnen worden vrijgemaakt voor de paspoortcontroles dan we zouden willen."

Dit levert overigens alleen problemen op Schiphol op tijdens zogenoemde 'piekmomenten', zoals zaterdagochtend. Het is de bedoeling dat de problemen binnen een paar maanden voorbij zijn. De Koninklijke Marechaussee telt zo’n zesduizend medewerkers.