De politie heeft zaterdag tien arrestaties verricht bij het bezoek van PVV-leider Geert Wilders aan Spijkenisse. Een aantal vrouwen protesteerden tegen zijn uitlatingen over asielzoekers en de massa-aanranding in Keulen.

Wilders deelde in Spijkenisse 'verzetsspray' uit, een busje met verf waarmee vrouwen zich zouden moeten verdedigen tegen aanranders.

De politie laat aan NU.nl weten dat de vrouwen zijn opgepakt vanwege verstoring van de openbare orde. "Zij hadden geen aanvraag ingediend voor de demonstratie", legt een woordvoerder van de politie uit. Bovendien konden de vrouwen geen identiteitsbewijs tonen. Inmiddels zit er nog maar één vrouw vast.

De kleine groep demonstranten droeg borden bij zich met teksten daarop als 'Nep-feminist' en 'Emancipatie voor vrouw én vluchteling'. Zij riepen volgens RTV Rijnmond teksten als 'Wilders racist, geen feminist'. De oproep voor de demonstratie was via Facebook gedaan.

De vrouwen vinden het opportunistisch dat Wilders na de gebeurtenissen in Keulen opeens zoveel aandacht aan vrouwenemancipatie besteedt. Zo noemt de PVV-leider asielzoekers "testosteronbommen". 

Verkracht worden

Volgens een verslaggever van de NOS op Radio 1 werden de vrouwen door aanhangers van Wilders agressief bejegend. Zo riepen PVV-aanhangers "daar moet een piemel in", een leus die eerder werd gescandeerd tegen een voorstander van een azc in Steenbergen. Ook werd er geroepen dat de demonstranten "zeker verkracht willen worden".

De 'verzetsspray' van Wilders is geen pepperspray, dat is in Nederland namelijk verboden. De PVV heeft er vorige week wel voor gepleit dit te legaliseren, maar het kabinet voelt hier niets voor.

GroenLinks heeft vragen gesteld aan minister Ard van der Steur (Veiligheid) over het oppakken van de vrouwen, laat parlementariër Liesbeth van Tongeren via Twitter weten.

Video: Protesten tegen Wilders vanwege uitdelen verzetsspray

Protesten tegen Wilders vanwege uitdelen verzetsspray
Protesten tegen Wilders vanwege uitdelen verzetsspray