ADO Den Haag heeft tot nu toe 22 mensen geïdentificeerd die apengeluiden hebben gemaakt tijdens de wedstrijd tegen Ajax van afgelopen zondag. De daders hebben direct een stadionverbod gekregen, aldus de club vrijdag.

ADO noemt de identificatie een eerste resultaat van een onderzoek naar de daders. De Haagse club kwam dankzij speciale apparatuur tot een dadergroep van ongeveer twintig tot dertig mensen, die tijdens de wedstrijd tegen Ajax apengeluiden maakten zodra Riechedly Bazoer aan de bal kwam.

De geïdentificeerde supporters mogen per direct geen uit- of thuiswedstrijden van ADO meer bezoeken tot het moment ze een definitieve strafoplegging van ADO Den Haag of de KNVB krijgen opgelegd. Bovendien moeten de daders als het aan de club ligt de eventuele financiële schade van ADO betalen.

Verder gaan hun namen naar het Openbaar Ministerie, dat de zaak ook onderzoekt. Dat moet nog bepalen of er strafrechtelijke vervolging mogelijk is.

Aangifte

Ajax maakte vrijdag bekend dat de Amsterdamse club aangifte doet van de racistische spreekkoren. "We vinden dit veel te ver gaan. Het was een grote groep, het was veelvuldig en het ging lang door. Bovendien biedt dit justitie meer mogelijkheden", aldus een woordvoerder.

Ook de aanklager betaald voetbal onderzoekt de zaak.