Vanaf vrijdag patrouilleren zogeheten 'Flexibele Interventie Teams' (FIT) van de politie bij de Nederlandse grens en rond opvangcentra met als doel het op heterdaad betrappen van mensensmokkelaars. 

Volgens de Volkskrant lopen er 47 rechercheonderzoeken naar mensensmokkel. De politie zou de jacht hebben geopend op tientallen mensensmokkelbendes die actief zijn in en rond asielzoekerscentra. 

De inzet van de patrouilleteams is volgens de Volkskrant een reactie op nieuws over misstanden in de opvangcentra en de maatschappelijke onrust die als gevolg van dat nieuws is ontstaan. 

"Als een verdacht busje vluchtelingen dropt of als we verdachte bewegingen zien in de buurt van een azc, kunnen we nu direct in actie komen", zegt Paul van Musscher, bij de Nationale Politie verantwoordelijk voor vluchtelingen en de aanpak van migratiecriminaliteit.

Met behulp van automatische nummerplaatidentificatie zijn 430 kentekens van mogelijke mensensmokkelaars geregistreerd. Als een camerasysteem een van die voertuigen herkent, kan een patrouilleteam worden gestuurd om de ronselaars op heterdaad te betrappen.

''Met de toename van het aantal mensen dat naar Nederland komt, stijgt waarschijnlijk het aantal gevallen van mensensmokkel en mensenhandel. Om hier te komen, maken veel mensen gebruik van smokkelaars'', aldus FIT-projectleider Maikel Dop.

Dop: ''Mensensmokkel mondt vaak uit in mensenhandel, bijvoorbeeld omdat mensen hun reis aan de smokkelaar moeten afbetalen. We hebben ook al gezien dat rond azc’s wordt geronseld voor prostitutie of het knippen van hennep.''