Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Den Haag 4,5 jaar cel geëist tegen een 21-jarige man uit Leiden. 

Hij staat terecht voor het per ongeluk doodschieten van een 24-jarige vriend met een illegaal vuurwapen. De officier van justitie verwijt de verdachte dood door schuld door roekeloosheid in combinatie met verboden wapenbezit.

Het fatale schot viel op 19 april vorig jaar in een woning in Leiden-Noord. Het is niet helemaal duidelijk wat er zich die zondagochtend heeft afgespeeld.

Volgens de verdachte was hij aan het 'dollen' met het slachtoffer toen het wapen, dat hij in zijn hand had, per ongeluk afging. De broer van het slachtoffer, die er ook bij was, weerspreekt dat er fysiek contact was.

Bedreigd

De Leidenaar zou het wapen hebben gekocht omdat hij zich bedreigd voelde. Volgens het OM was de verdachte bekend met het wapen. Hij had er enkele dagen eerder mee geoefend door vijf schoten te lossen bij een kinderboerderij.

In het appartement van zijn vriend werd een oud kogelgat ontdekt waaruit bleek dat er met het wapen al eerder was geschoten. Het Nederlands Forensisch Instituut acht het onwaarschijnlijk dat het vuurwapen spontaan is afgegaan.

De rechtbank doet 4 februari uitspraak.