Tegen twee mannen uit Arnhem die op weg naar Syrië zouden zijn geweest, is donderdag in hoger beroep dertig maanden cel geëist waarvan tien maanden voorwaardelijk. 

De twee, Mohammed El A. en Hakim B., werden vorig jaar nog vrijgesproken door de rechtbank in Arnhem. De rechters zagen niet genoeg bewijs om ze te veroordelen.

Tegen de mannen was toen twee jaar cel geëist. Ze werden in augustus 2013 aangehouden toen ze net de grens met Duitsland waren overgestoken.

In hun gehuurde auto's vond de politie survivalkleding, bivakmutsen, communicatieapparatuur, veel cash, uitleg over een kalasjnikov en filmpjes en artikelen over het jihadistische gedachtegoed. De twee onderhielden contact met mensen in Syrië.

Het OM was het niet eens met de vrijspraak en ging in hoger beroep.

Broer

Van beide mannen verbleef een broer in Syrië. Broer Abdelkarim van Mohamed el A. (27) vocht in Syrië voor de jihadgroep Jabhat al-Nusra. Hij zou afgelopen zomer zijn omgekomen.

De man, bekend onder de naam Abu Muhammad al-Hollandi, kwam in het nieuws met een video waarin hij vanuit Syrië moslims in Nederland opriep om desnoods ''een stevige, sterke daad'' te verrichten tegen de Nederlandse overheid omdat die Amerika steunt.