Stranding gestreepte dolfijnen op Ameland erg zeldzaam

Deze week zijn twee gestreepte dolfijnen op Ameland gestrand, een zeer zeldzame gebeurtenis. De zoogdieren leven rond de evenaar en komen normaal gesproken niet noordelijker dan de Middellandse Zee.

De gebeurtenis is dan ook veel zeldzamer dan bijvoorbeeld een gestrande potvis, stelt bioloog Johan Krol van Natuurcentrum Ameland. Er zijn inmiddels al tientallen potvissen aangespoeld in Nederland.

Het kwam slechts acht keer eerder voor dat een gestreepte dolfijn aanspoelde op de Nederlandse kust. De laatste keer dat dit gebeurde was tien jaar geleden op Vlieland.

De dolfijnen die deze week aanspoelden, zijn een moeder en haar jong. De twee vrouwtjes werden dinsdagavond rond 23.00 uur gevonden door twee hobbyvissers, maar Krol vermoedt dat de dieren met het hoogtij tussen 17.00 en 18.00 uur de kust bereikten. Waarschijnlijk hebben de dolfijnen nog een tijdje geleefd.

Uit koers

Krol weet niet waardoor de dolfijnen zo ver uit koers zijn geraakt. Hij weet wel dat moeder en kind tot het laatste moment bij elkaar zijn gebleven. "De dolfijnen zijn op tien tot vijftien meter van elkaar gevonden, dat wijst erop dat het jong zo lang mogelijk bij haar uit koers geraakte moeder is gebleven. Het zou ook kunnen dat het jong was weggezwommen en dat de moeder erachteraan is gegaan, maar dit is onwaarschijnlijk", vertelt hij.

Het vrouwtje heeft een lengte van 230 centimeter. Het jong is 138 centimeter lang, wat er volgens Krol op wijst dat het in 2015 is geboren. Gestreepte dolfijnen kunnen 2,5 meter groot worden. Ze danken hun naam aan de streep op het lijf die loopt van oog naar anus.

Doodsoorzaak

De dieren zijn woensdag naar de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht gebracht. Na een sectie is de directe doodsoorzaak nog niet vastgesteld. Wel zagen de Utrechtse onderzoekers dat de moeder redelijk tot goed doorvoed was. Het jong had melkrestanten in de maag en had redelijk gevulde darmen.

Ook hadden beide dolfijnen parasieten, maar de onderzoekers weten nog of dit de gezondheid van de dieren heeft beïnvloed. De faculteit gaat microscopisch onderzoek doen om achter de doodsoorzaak te komen.

Onderzoeksinstituut Naturalis zal de botten van de dolfijnen onderzoeken waarna het skelet tentoon wordt gesteld in Natuurcentrum Ameland.

Lees meer over:
Tip de redactie