Het vak Nederlands is volgens docenten en vakwetenschappers van acht universiteiten toe aan een grondige herziening. Een groep docenten en wetenschappers presenteert vrijdag in Groningen een manifest met stellingen voor verbetering. 

Volgens de opstellers van het manifest, dat donderdag verscheen, is het vak Nederlands op middelbare scholen de afgelopen 25 jaar nauwelijks veranderd. Leerlingen ervaren het vak als saai en ze krijgen geen inzicht in taal en literatuur. Het vak zou te weinig verbinding hebben met de werkelijkheid en ouderwets zijn. 

'Meesterschapsteams Nederlands' moeten het vak een nieuwe impuls geven. De teams hebben honderden docenten, wetenschappers en experts om hun mening gevraagd over de verlangde nieuwe opzet van Nederlands. 

Schrijfvaardigheid

Een groot probleem is de schrijfvaardigheid van scholieren. Volgens de opstellers van het manifest is 14 procent van de vmbo-leerlingen "functioneel analfabeet"; dermate taalzwak dat zij zich niet kunnen redden in de maatschappij. 

Universiteiten en hogescholen bieden bijspijkercursussen aan eerstejaarsstudenten aan. De opstellers van het manifest willen dat de exameneisen worden veranderd en dat er meer aandacht komt voor schrijfvaardigheid.