Dichte mist en lokale gladheid hinderen ochtendspits

Onder meer door dichte spitsstroken stonden er donderdagochtend langere files dan normaal op de Nederlandse wegen. Op diverse plaatsen kwam dichte mist voor met een zicht minder dan 200 meter.

De piek van de ochtendspits lag volgens de VerkeersinformatieDienst (VID) rond 8.30 uur. Op dat moment stond er ongeveer 290 kilometer file op de wegen.

Weggebruikers waren gewaarschuwd rekening te houden met de weersomstandigheden. Dichte spitsstroken zorgden onder meer op de A12 en A27 voor files. Toch concludeerde de VID rond 8.00 uur dat de ochtendspits verrassend rustig verloopt, met weinig grote incidenten. Er staan iets langere files dan normaal, stelt de dienst. 

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het hele land. De problemen met de mist zullen donderdag aan het eind van de ochtend voorbij zijn. Maar de gladheid blijft het verkeer de hele dag parten spelen. 

Omdat er weinig wind staat, zullen de mist en laaghangende bewolking maar moeizaam oplossen, aldus het KNMI. Waar de zon wel doorbreekt wordt het 1 tot 3 graden, anders blijft het kwik rond of mogelijk net onder het vriespunt steken. 

Video: Auto botst op vrachtwagen door mist

Treinverkeer

Van en naar Den Bosch rijden donderdagochtend bijna geen treinen vanwege een kapotte bovenleiding op station 's-Hertogenbosch. Een trein trok bij het binnenrijden van het station een stuk van de bovenleiding mee. Daarbij kwam ook een deel van de bovenleiding op het perron terecht, vertelt een woordvoerder van Prorail tegen NU.nl.

Rond 9.35 uur werd het treinverkeer tussen Den Bosch en Zaltbommel en Oss "geleidelijk hervat", liet de NS via twitter weten. Treinen tussen Den Bosch en Tilburg en Boxtel kunnen nog niet rijden.

Het incident deed zich voor aan het begin van de ochtendspits, maar het oponthoud gaat nog zeker de hele ochtend duren. Vanwege het defect is de spanning van alle bovenleidingen op het station gehaald. Prorail moet eerst onderzoek doen, voordat het treinverkeer weer opgestart kan worden. "Een heel vervelende situatie", aldus de woordvoerder.

De extra reistijd bedraagt volgens de NS meer dan een uur. Reizigers tussen Utrecht en Breda en Eindhoven dienen te reizen via Rotterdam Centraal. De NS heeft ook bussen ingezet.

Bekijk de actuele situatie op de weg en het spoor en het actuele weerbericht.

Heeft u foto’s of videos bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur in via WhatsApp (+31655246155) .

Lees meer over:
Tip de redactie