'Leraren geven hoger schooladvies dan eindtoets rechtvaardigt'

Het schooladvies dat basisscholen geven aan leerlingen in groep 8, is hoger geworden sinds het systeem waarmee het niveau voor de middelbare school wordt bepaald is veranderd.  

Dat stelt hoogleraar onderwijssociologie Jaap Dronkers donderdag in de Volkskrant. Hij heeft de plaatsingscijfers van het ministerie van Onderwijs geanalyseerd en spreekt van "adviesinflatie".

Door het nieuwe systeem, waarin het oordeel van de leraar zwaarder telt, stromen er meer leerlingen door naar havo en vwo dan voorheen het geval was. Het gaat volgens de wetenschapper om een groei van 1,5 procent, wat gelijkstaat aan drieduizend scholieren.

Dronkers vreest dat dit verschil de komende jaren verder toeneemt. In grote steden ligt het gemiddelde hoger, omdat hier het kwaliteitsverschil tussen de middelbare scholen groter is.

Grote mond

Volgens de hoogleraar zijn kinderen van laaggeschoolde ouders de dupe van het nieuwe systeem. Critici van het systeem waarschuwden er eerder al voor dat docenten geneigd zouden kunnen zijn kinderen uit een goed milieu eerder een hoger advies te geven dan kinderen uit een zwakker milieu.

Bovendien kunnen ouders met een grote mond het advies beïnvloeden door druk uit te oefenen op de docent.

De bevindingen van Dronkers spreken uitlatingen van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) tegen. Deze liet de Tweede Kamer in december nog weten dat de schooladviezen "ongeveer hetzelfde" waren gebleven sinds de invoering van het nieuwe systeem.

Oude methode

De oude methode werd veranderd omdat de eindtoets leidde tot veel stress bij leerlingen en ouders. Nu geven docenten al een advies vóór de eindtoets. Zij baseren zich op de ervaringen met de leerling over een langere periode.

Het ministerie van Onderwijs zegt in de Volkskrant toe naar de cijfers van Dronkers te gaan kijken, maar beklemtoont dat er veel politieke steun is voor het nieuwe adviessysteem.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie