Eis van twaalf jaar cel tegen Enise B. in hoger beroep

Tegen Enise B., de vrouwelijke helft van het criminele duo dat bijna twee jaar geleden een spoor van geweld achterliet in Nederland, is in hoger beroep een onvoorwaardelijke celstraf van twaalf jaar geëist.

Dat heeft de advocaat-generaal woensdag bekendgemaakt in het gerechtshof in Leeuwarden.

B. is in hoger beroep gegaan, omdat ze de straf van de rechtbank te hoog vond. Ze kreeg van rechtbank een gevangenisstraf van twaalf jaar voor haar aandeel in de reeks misdrijven die ze twee jaar geleden met haar vriend Marcus van der P. heeft begaan.

B. bekent bijna alle feiten die haar worden verweten, alleen de vermeende poging tot doodslag op een vrouw in Meppel spreekt zij tegen.

Gewelddadige tocht

Het criminele duo maakte in de periode van 10 tot 24 februari 2014 een gewelddadige tocht door Nederland. Ze pleegden zware misdrijven in Echten, Meppel, Lage Mierde en Enschede.

Van der P. heeft een celstraf van zestien jaar gekregen. Hij heeft zijn straf wel geaccepteerd. Van der P. was wel aanwezig tijdens de behandeling van de zaak van zijn geliefde in Leeuwarden, zij het als getuige. Hij verklaarde bij het hof over de gebeurtenissen in Meppel.

Meppel

In Meppel braken de twee in bij een willekeurige woning. Tijdens de inbraak kwam de bewoonster van het huis thuis, waarna zij door het duo werd vastgebonden en mishandeld. B. zou de vrouw met een pan op haar hoofd hebben geslagen, Van der P. stak de bewoonster driemaal bij haar lies toen zij weigerde haar pincode te geven.

''Werk nou maar mee, anders krijg je weer een prikje'', zei de mannelijke helft van het paar tegen zijn slachtoffer. De bewoonster werd vervolgens in de kofferbak van haar eigen auto gelegd en achtergelaten bij een bos in Lelystad.

Hoewel Van der P. zijn slachtoffer stak, is ook B. hiervoor verantwoordelijk omdat zij haar slachtoffer ook sloeg met een pan. Advocaat Peter Plasman is er niet van overtuigd dat het geweld van zijn cliënt tot de dood van de vrouw uit Meppel had kunnen leiden. Hij vraagt het hof om zijn cliënt vrij te spreken voor de poging tot doodslag.

Lees meer over:
Tip de redactie