Negen jaar cel voor dodelijke overval op dementerende man

De 23-jarige Saferio D. is woensdag in hoger beroep veroordeeld voor een celstraf van negen jaar voor de dodelijke overval op een dementerende man in Capelle aan den IJssel in 2012.  

Volgens het gerechtshof in Den Haag ontstond een worsteling, waarbij D. de 81-jarige man om het leven bracht

D. was eerder veroordeeld tot elf jaar celstraf. Zowel justitie als de verdachte ging daartegen in beroep. De straf valt nu lager uit, omdat hij destijds pas twintig was.

Het slachtoffer woonde in thuiszorginstelling De Zellingen. D. had van zijn halfzus, die daar had gewerkt, gehoord dat het slachtoffer misschien geld had. Ook legde ze uit hoe hij binnen kon komen. Uiteindelijk maakte hij een kluisje met medicijnen en 7,50 euro buit. Tijdens de inbraak werd D. betrapt door de bewoner.

D. had ook nog acht maanden voorwaardelijk openstaan. Hij zat namelijk nog in de proeftijd na een eerdere veroordeling voor het voorbereiden van diefstal met geweld. Die straf moet hij nu ook uitzitten.

Jeugddetentie 

De halfzus werd ook veroordeeld, maar ze hoeft niet terug de gevangenis in. Ze kreeg 100 dagen celstraf, waarvan 96 dagen voorwaardelijk. De vier onvoorwaardelijke dagen heeft ze al uitgezeten. Daarnaast kreeg ze een taakstraf van 160 uur.

D's toenmalige vriendin, de nu 21-jarige Annabelle S., was door de rechtbank veroordeeld tot elf maanden jeugddetentie, omdat zij had geholpen bij de voorbereiding van de overval.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie