Meer klassen voor zwaar gehandicapte kinderen op gewone school

Ouders van zwaar gehandicapte kinderen richten steeds vaker zelf klassen op in gewone scholen zodat het kind toch onderwijs krijgt. 

Dat bevestigde een woordvoerder van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) woensdag naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Inmiddels zijn er al dertien van dit soort klassen in het land en er komen er dit jaar naar verwachting nog tien bij. De klassen worden gefinancierd met door ouders bij elkaar gelegd geld van persoonsgebonden zorgbudgetten (pgb) en een bijdrage van NSGK.

''Leraren en ouders zijn heel enthousiast. Gehandicapte kinderen zien leeftijdsgenoten die niet gehandicapt zijn, waar ze zich aan kunnen optrekken. Ze maken veel meer ontwikkelingssprongen. Kinderen leren hiermee elkaar op jonge leeftijd kennen'', aldus de woordvoerder.

Leerplicht

De kinderen, die geen leerplicht hebben, komen vanwege hun lage niveau niet in aanmerking voor speciaal onderwijs. Daardoor komen zij terecht op een dagopvang, waar ze geen onderwijs krijgen.

NSGK pleit ervoor dat de klassen voor zwaar gehandicapte kinderen in gewone scholen gefinancierd worden uit het onderwijsbudget, niet met geld voor persoonsgebonden budgetten. ''Het is natuurlijk heel raar dat er nu met pgb-geld onderwijs gekocht moet worden'', zegt de woordvoerder.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie