Inspraakavond over azc in Heesch rustig verlopen

De inspraakavond over een asielzoekerscentrum in het Brabantse Heesch is dinsdagavond rustig verlopen, nadat een demonstratie een dag eerder er nog volledig uit de hand liep. Er waren extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De bewoners werden bijgepraat over de plannen voor een asielzoekerscentrum waar het gemeentebestuur tien jaar lang vijfhonderd asielzoekers wil opvangen.

De gemeente Bernheze, waar Heesch onder valt, had dinsdag extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er was extra politie op de been. Bezoekers moesten door poortjes naar binnen. Alleen mensen die zich vooraf hadden aangemeld, waren welkom in het café waar de bijeenkomst om 18.30 uur begon. De omgeving rond de kroeg, 't Tunneke, was afgezet.

Maandagavond kaapten relschoppers een demonstratie tegen de komst van asielzoekers naar Heesch. Ze bekogelden het gemeentehuis en vervolgens ook de ME met eieren, vuurwerk en stenen. Uiteindelijk pakte de politie drie verdachten op. Zij komen niet uit Heesch, maar uit Oss en Geffen.

Meer inspraakavonden

Ook de inspraakavond die gepland staat voor komende donderdag gaat gewoon door, liet burgemeester Marieke Moorman na afloop weten op een persconferentie.

"Wij vinden het belangrijk dat juist democratisch proces zijn gang te laten gaan en juist dit soort avonden te organiseren, zodat raadsleden van inwoners horen hoe dit leeft voor ze een besluit kunnen nemen."

Vermoedelijk zal de politie dan opnieuw extra maatregelen nemen. 

'Weerzinwekkend'

Moorman benadrukte dat ze het "weerzinwekkend" vindt hoe de demonstratie maandagavond uit de hand is gelopen. "Het is heel erg spijtig dat de demonstratie die buitengewoon goed georganiseerd was, door een kleine groep herrieschoppers, die bovendien lang niet allemaal uit onze gemeente komen, wordt verstoord."

Nadat de bevolking is gehoord, buigt de gemeenteraad zich over de kwestie. Hiervoor is nog geen datum geprikt, aldus een gemeentewoordvoerster.

Video: ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch

Utrecht

Ook in Utrecht was dinsdagavond een bijeenkomst over de opvang van honderden extra asielzoekers. Zo'n dertig mensen meldden zich aan om hun zegje te doen. Ze hadden ieder twee minuten de tijd.

Buiten het stadhuis was voorafgaand aan de informatieavond een protest van enkele tientallen tegenstanders van de plannen. Op diverse spandoeken verwezen ze naar Keulen, doelend op de honderden aanrandingen en berovingen die daar in de nieuwjaarsnacht werden gepleegd door daders van vooral buitenlandse afkomst. Een deel van de verdachten bleek asielzoeker.

De raad had inwoners uitgenodigd om hun mening te geven over de plannen. Het gemeentebestuur wil het aantal opvangplaatsen voor asielzoekers uitbreiden. Het voorstel behelst een noodopvang voor 400 mensen, een tijdelijk azc voor 250 mensen en uitbreiding van een bestaand azc met 100-150 plaatsen.

Ede

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede besloot dinsdag juist een informatiebijeenkomst voor donderdag te schrappen, omdat gemeente en politie signalen binnenkregen dat de veiligheid in het geding was. De gemeente gaat dergelijke bijeenkomsten niet meer organiseren en zoekt naar een andere manier om met de goedwillende inwoners te kunnen praten.

Voor de bijeenkomst donderdag waren al demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders van de komst van vluchtelingen. Er waren spandoeken opgehangen, die de gemeente weer weghaalde. De politie ontdekte dat ook groepen van buiten Ede van plan waren te komen.

Van der Knaap: "Ik wil niet dat een dergelijke bijeenkomst ontaardt op een manier zoals we op diverse plekken in het land hebben gezien. Ik wil de openbare orde en veiligheid niet in gevaar brengen. Daar is niemand bij gebaat." Volgens de burgemeester hebben pogingen om naar elkaar te luisteren tot nu toe alleen maar voor meer verwijdering gezorgd.

Ede wil minimaal zeshonderd asielzoekers opvangen, verdeeld over een paar kleine locaties. De gemeente wilde donderdag de beoogde locaties toelichten op een informatiemarkt. Een besluit over een azc in Ede wordt pas over maanden genomen.

Lees meer over:
Tip de redactie