Leeuwarden wil opvang zeshonderd vluchtelingen

Leeuwarden is bereid om zeshonderd vluchtelingen op te vangen. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarvoor het voormalige postsorteercentrum aan de Snekerweg op het oog. 

''Het gaat om een tijdelijke voorziening tot en met december 2025", aldus het gemeentebestuur.

Samen met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft Leeuwarden de afgelopen tijd de mogelijkheden bekeken. Het bedrijfspand en het terrein aan de Snekertrekweg geven volgens het COA ''voldoende ruimte om een kwalitatief goed azc in te richten."

Maandagavond is er in het Stadskantoor van de Friese hoofdstad een informatiebijeenkomst voor de inwoners. Belangstellenden mogen alleen naar binnen met een geldige legitimatie. De verwachting is dat de eerste vluchtelingen eind 2016 in Leeuwarden terechtkunnen.

Definitief

Een definitief besluit is nog niet genomen. Burgemeester en wethouders schrijven aan de gemeenteraad dat ze rekening zullen houden met de mening van de raadsleden en omwonenden.

Veel omwonenden zijn er overigens niet: in de directe omgeving van het nieuw te bouwen azc zijn vooral bedrijven. Wel is de locatie vlak bij winkels, het station en op loopafstand van de binnenstad, wat pluspunten zijn voor de toekomstige bewoners.

Lees meer over:
Tip de redactie