OM eist zestien jaar cel tegen vermeende Utrechtse serieverkrachter

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag zestien jaar cel geëist tegen de vermeende Utrechtse serieverkrachter, Gerard T.. 

Update 16.17: De advocaat van T. pleit vrijspraak voor zijn cliënt.

Lees hieronder het volledige artikel:

T. wordt vervolgd voor de verkrachting van vier jonge vrouwen; twee van zestien, een van 27 en een van 28, in 1995 en 2001. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs voor een vervolging.

Het OM acht de vier verkrachtingen die hem ten laste zijn gelegd, wettig en overtuigend bewezen. De aanklager eiste de maximale straf, mede vanwege de hoge mate van geweld en het consequente zwijgen van de verdachte sinds zijn aanhouding. Ook acht de aanklager de kans op herhaling groot.

Het OM had ook tbs met dwangverpleging willen eisen, maar dat was juridisch niet mogelijk, omdat niet is vastgesteld dat er sprake is van een ziekelijke stoornis of gebrekkige ontwikkeling.

T. is wel onderzocht in het Pieter Baan Centrum, maar hij weigerde mee te werken. Daardoor valt er niets te zeggen over toerekeningsvatbaarheid ten tijde van de verkrachtingen waar hij van verdacht wordt en ook niet over de kans op herhaling.

Video: Gerard T. vervolgd voor verkrachting van vier jonge vrouwen

Dna

In 1995 kwam T. voor het eerst in beeld. Twee mensen meldden bij de politie dat ze hem hadden herkend van zijn compositietekening. Hij is toen gehoord, maar hij kon weer gaan. In 2002 werd hem gevraagd vrijwillig dna af te staan in de zaak, maar dat deed hij niet.

Na een veroordeling voor fietsdiefstal in 2014 moest hij verplicht dna afstaan, waarna er een match volgde met dna uit drie van de ten laste gelegde zaken. In de zomer van 2014 werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast.

T. heeft zich tot nog toe altijd beroepen op zijn zwijgrecht. In een opgenomen gesprek in het huis van bewaring heeft hij wel tegen zijn vrouw gezegd dat hij "wou laten zien dat hij veel spijt heeft van de dingen die ze zeggen die hij gedaan heeft". Over de zaak zelf mocht hij niet praten van zijn advocaat, zei hij.

Zwijgrecht

Volgens de rechtbank benaderde T. zijn slachtoffers in het donker, terwijl ze op de fiets zaten. Hij greep ze vanachter beet, soms bij de haren, en dwong ze af te stappen en met hem mee te komen. Op een afgezonderde plek - een weiland, een bos, in een geval vastgebonden aan een boom - misbruikte hij ze oraal, vaginaal en anaal.

''De man die dat deed, is dezelfde man die hier zo goed zijn zwijgrecht kent'', aldus de aanklager. Hij benadrukte ook dat T. nalaat ''ook maar enig inzicht te geven in zijn beweegredenen of iets te laten blijken over hoe hij zelf terugkijkt op zijn handelen''.

Een van de slachtoffers liet hij na afloop met tiewraps vastgebonden aan een boom achter. Het was een avond in oktober, ze werd pas vier uur later gevonden.

''Een wezenlijk onderdeel van rouwverwerking is het weten wat er gebeurde en waarom het hén gebeurde. Door dat de verdachte de kaken opeen houdt, blijven veel vragen onbeantwoord.''

Video: Rechter leest getuigeverklaring voor

Vrijspraak

De advocaat van T., Maarten Krikke, pleitte dinsdag in de rechtszaal voor vrijspraak van zijn cliënt. Hij wil dat het OM niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Krikke heeft grote twijfels over de rechtmatigheid van de inzet van een politie-informant in het huis van bewaring en de inzet van de lokfiets. Hij heeft sterke vermoedens dat die fiets bewust vlakbij het huis van T. is neergezet om zo een veroordeling voor diefstal en een verplichte dna-afname voor elkaar te krijgen.

Ook bij de manier waarop celmateriaal is verkregen, zet advocaat Krikke vraagtekens. "Is dat wel op de correcte manier gebeurd, door gekwalificeerde politiemensen? Is het materiaal niet vervuild of verwisseld voor materiaal uit andere zaken?"

Dat kan volgens Krikke niet worden gegarandeerd. "Het moet zeker zijn dat het onderzoekstraject volledig foutloos is verlopen, dat valt niet vast te stellen."

Eerdere verzoeken van de advocaat naar bijvoorbeeld aanstellingsbewijzen van betrokken rechercheurs zijn afgewezen. Volgens Krikke heeft het OM bewust relevante stukken en informatie achtergehouden.

Daders

Een ander punt is dat volgens de advocaten niet valt uit te sluiten dat er in de zaak rond de Utrechtse serieverkrachter meerdere daders actief zijn geweest.

Ze verzochten de rechtbank en het Openbaar Ministerie (OM) dan ook om het niet meer te hebben over 'dé' Utrechtse serieverkrachter, maar om ''een strafzaak die handelt om vier aangiften van verkrachting''.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie