'Steeds meer vluchtelingen verlaten Nederland vrijwillig'

Steeds meer vluchtelingen vertrekken vrijwillig uit Nederland uit onvrede over de asielprocedure. Vorige maand heeft de uitstroom met 316 migranten een hoogtepunt bereikt.

Dat zegt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zo meldt de Volkskrant. Het IOM helpt vluchtelingen bij een vrijwillige terugkeer.

In 2015 vertrokken in totaal drieduizend vluchtelingen vrijwillig. Een jaar eerder lag dat aantal op 2.269. Deze groep bestaat uit asielzoekers die net zijn aangekomen en migranten die al een langere tijd in Nederland zijn. In 2015 zijn er ruim 47.000 vluchtelingen opgevangen, tegenover ruim 25.000 in 2014.

Volgens IOM kiezen relatief veel asielzoekers snel na aankomst voor een vrijwillige terugkeer. "Veel asielzoekers raken ontmoedigd omdat het lang duurt om asiel te krijgen en hun familie te laten overkomen", zegt een woordvoerder tegen de krant.

Het duurt zes maanden voordat een vluchteling een asielprocedure kan beginnen, een jaar eerder was dat vier tot zes weken.

Hoewel er meer personen vrijwillig vertrokken steeg het aantal asielzoekers in opvang in 2015 explosief. Ten opzichte van 2014 was er bijna sprake van een verdubbeling, van 24.929 naar 47.764. 

Video: De asielprocedure van Nederland in zestig seconden

Animatie door in60seconds

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie