De ME heeft maandagavond een plein bij het gemeentehuis in het Brabantse Heesch ontruimd. Hier waren duizend demonstranten samen gekomen om te protesteren tegen de komst van een azc. Dit gebeurde tijdens een raadsvergadering.

De politie heeft de raadszaal tegen 20.00 uur ontruimd en riep de demonstranten op naar huis te gaan. Toen de demonstranten hier geen gehoor aan gaven, voerde de ME enkele charges uit.

Rond 20.30 uur leek de rust te zijn weergekeerd, maar een kleine groep demonstraten bleef op het plein staan en gooide met bierflesjes. Volgens de NOS is in het gemeentehuis een ruit gesneuveld toen een van de demonstranten met een koevoet probeerde binnen te komen.

Daarom gaf burgemeester Marieke Moorman rond 21.00 een noodbevel af, meldt de gemeente Bernheze. Dit geeft de politie meer bevoegdheden om in te grijpen wanneer de openbare orde moet worden hersteld.

Volgens Omroep Brabant zijn de toegangswegen naar het plein afgesloten om geen relschoppers te laten ontkomen. Er zijn rond 21.30 uur arrestaties verricht, al is nog onduidelijk hoeveel mensen zijn aangehouden.

Grimmige sfeer

Een woordvoerder van de politie zegt tegen NU.nl dat de problemen zich voordeden toen een aantal mensen bleef rondhangen op het plein nadat de demonstratie van de initiatiefnemers al was afgelopen.

Het protest begon om 19.00 uur rustig, maar de sfeer werd snel grimmiger. Er is een vuurwerkbom ontploft en het gemeentehuis is met eieren bekogeld. Ook zijn er houtblokken gegooid.

De gemeente besluit binnenkort over het voorstel voor een azc in de Brabantse gemeente waar vijfhonderd asielzoekers kunnen worden opgevangen. Een actiecomité riep via een brief die bij vrijwel alle huizen in de stad is bezorgd, op tot een protest tijdens de vergadering.

De raadsvergadering is na de ontruiming op een andere locatie voortgezet, aldus Omroep Brabant.

Plasterk

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het "treurig" dat opnieuw een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum uit de hand is gelopen.

"Treurig dat in Bernheze opnieuw een raadsvergadering is verstoord. Ik heb de burgemeester zojuist gesproken, en haar en het gemeentebestuur alle steun toegezegd. Bezwaar maken en demonstreren kan in een democratie, maar geweld tast de essentie van ons democratische land aan", reageerde de bewindsman.

Ook PvdA en D66 reageerden op het geweld. Attje Kuiken (PvdA) noemde het op Twitter "onacceptabel". Haar collega Sjoerd Sjoerdma (D66) vindt het "schandalig" om met geweld te proberen de democratie stil te leggen. "De stille meerderheid, die vaak wel voor opvang is maar ook zorgen heeft, wordt te vaak overschreeuwd."

Dode varkens

In Heesch, dat tegen Oss aan ligt, wonen ruim 12.000 mensen. Eerder deze week werden dode varkens neergelegd op de plaats waar het asielzoekerscentrum is gepland.

Er waren spandoeken opgehangen met teksten als 'Volk zegt nee tegen azc' en '500 is te veel'. De gemeente heeft de dode dieren weggehaald.

Ook werd een vrachtwagen vol zand leeggegooid op de oprit van de burgemeester, bij wijze van protest.

ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch
ME grijpt in bij betoging tegen azc in Heesch

Meer incidenten

Het is niet de eerste raadsvergadering die wordt onderbroken, omdat een demonstratie over dit onderwerp uit de hand loopt.

In Geldermalsen gooiden relschoppers stenen, flessen en vuurwerk naar de politie. Daar werden veertien mensen opgepakt. In Steenbergen verstoorden aanwezigen een vergadering met het zingen van beledigende leuzen.

Heeft u beeld bij dit nieuws? Upload via NUfoto of stuur naar video@nu.nl