OM bekijkt beelden spreekkoren tijdens ADO Den Haag - Ajax

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat beelden bekijken die zijn gemaakt tijdens het duel ADO Den Haag - Ajax, waar zondag oerwoudgeluiden van de tribunes kwamen. 

Aan de hand daarvan beslist het OM of er aanleiding is voor een strafrechtelijk onderzoek en eventueel vervolging van daders.

De wedstrijd in Den Haag werd in de eerste helft ontsierd door racistische spreekkoren en oerwoudgeluiden van het Haagse publiek. Met name Ajacied Riechedly Bazoer moest het ontgelden. De stadionspeaker maande het publiek tot inkeer maar het duel werd niet stilgelegd.

ADO Den Haag keurt de spreekkoren af en onderzoekt al wie zich schuldig heeft gemaakt. Zij zullen in overleg met de KNVB worden gestraft, kondigde ADO aan. De club zegt te beschikken over geavanceerde apparatuur om de daders op te sporen.

Ontoelaatbaar

De KNVB meldde zondag na het duel al dat het de beelden en rapportages over de oerwoudgeluiden zal voorleggen aan de aanklager betaald voetbal. ''Dit gedrag is absoluut ontoelaatbaar'', liet KNVB-directeur Gijs de Jong optekenen in AD Sportwereld.

''De voetballerij is juist een plek waar religies, seksen en huidskleur samengaan. Het geldt natuurlijk voor iedereen, maar dan treft het hier met Bazoer uitgerekend het allergrootste talent van Nederland, die ook nog eens de kleuren van Nederland verdedigt in de nationale selecties.''

Eigen beweging

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag, het OM en de politie hebben maandagochtend gesproken met de directie van ADO Den Haag. Van Aartsen noemt de spreekkoren ''onacceptabel''.

In de rust zijn volgens een verklaring van de gemeente afspraken gemaakt met de scheidsrechter over het stilleggen van de wedstrijd voor het geval de spreekkoren zouden aanhouden. De spreekkoren stopten in de tweede helft, nadat de stadionspeaker een laatste waarschuwing had gegeven.

''ADO Den Haag heeft in het gesprek benadrukt dat het alle middelen zal inzetten om de verantwoordelijken op te sporen. Die personen kunnen rekenen op een stadionverbod'', aldus de verklaring. Het OM beslist uiteindelijk over strafrechtelijke vervolging van de daders.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie