Drietal vrijgesproken van betrokkenheid bij liquidatie Endstra

De rechtbank in Amsterdam heeft de drie mannen Ali N., Özgür C. en Ziya G. vrijgesproken voor betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra op 17 mei 2004.

Het Openbaar Ministerie (OM) had veertien jaar cel geëist tegen de neven N. (31) en C. (35). Voor de rol van G. (41) bij de moord werd zestien jaar geëist door het OM.

Het trio zou voorafgaand aan de moord de omgeving hebben verkend en geobserveerd, op de uitkijk hebben gestaan en auto's hebben geleverd. Volgens de rechtbank is het inderdaad mogelijk dat ze in de buurt waren. 

Zo werd een vingerafdruk van één van mannen aangetroffen op een parkeerkaartje in een auto die werd achtergelaten. Maar de eindtijd op dat kaartje lag twee uur vóór de moord.

Er is rond de drie "veel dat stinkt", aldus de rechtbank. Maar die vond dat hun betrokkenheid niet kon worden bewezen.

Video: Verdachten liquidatie Endstra vrijgeproken

Getuige

De verklaringen van de belangrijkste getuige in deze zaak Hidir K, konden volgens de rechtbank niet gebruikt worden als bewijs. Zijn verhaal bevatte volgens de rechtbank onjuistheden, discrepanties, onduidelijkheden en tegenstrijdigheden.

De advocaat van C., Nico Meijering, heeft de betrouwbaarheid van Hidir K. altijd in twijfel getrokken. Meijering beweerde dat K. zijn informatie uit de media had.

Ziya G. is het hele proces niet aanwezig geweest. Hij is voortvluchtig en houdt zich vermoedelijk op in Turkije.

Endstra

Endstra werd op 17 mei 2004 voor zijn kantoor doodgeschoten. De Rus Namik Abassov die het OM ervan verdacht daadwerkelijk Endstra te hebben doodgeschoten, staat niet terecht. Hij overleed in maart 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

'Bankier van de onderwereld' Endstra werd verdacht van witwassen toen hij werd doodgeschoten. Hij had onder anderen contact met Willem Holleeder. Die heeft een gevangenisstraf uitgezeten voor afpersing van Endstra en anderen.

Het OM verdenkt Holleeder er inmiddels ook van dat hij de opdracht heeft gegeven om Willem Endstra te vermoorden.

Lees meer over:
Tip de redactie