Vermeende Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen

De vermeende Utrechtse serieverkrachter blijft zwijgen. ''Ik blijf mij beroepen op mijn zwijgrecht'', zei hij maandag aan het begin van de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

De voorzitter van de rechtbank in Utrecht schetste maandag tijdens het proces een beeld van Gerard T. (53). T. wordt vervolgd voor de verkrachting van vier jonge vrouwen, twee van zestien, een van 27 en een van 28, in 1995 en 2001. In achttien andere gevallen is er onvoldoende bewijs voor een vervolging.

Volgens de rechtbank benaderde T. zijn slachtoffers in het donker, terwijl ze op de fiets zaten. Hij greep ze vanachter beet, soms bij de haren, en dwong ze af te stappen en met hem mee te komen. Op een afgezonderde plek - een weiland, een bos, in een geval vastgebonden aan een boom - misbruikte hij ze oraal, vaginaal en anaal.

Een van de slachtoffers liet hij na afloop met tiewraps vastgebonden aan een boom vast. Het was een avond in oktober, ze werd pas vier uur later gevonden.

Video: Serieverkrachter Utrecht blijft zwijgen

1995

In 1995 kwam T. voor het eerst in beeld. Twee mensen meldden bij de politie dat ze hem hadden herkend van zijn compositietekening. Hij is toen gehoord, maar hij kon weer gaan. In 2002 werd hem gevraagd vrijwillig dna af te staan in de zaak, maar dat deed hij niet.

Na een veroordeling voor fietsdiefstal in 2014 moest hij verplicht dna afstaan, waarna er een match volgde met dna uit drie van de ten laste gelegde zaken. In de zomer van 2014 werd hij opgepakt en sindsdien zit hij vast.

T. heeft zich tot nog toe altijd beroepen op zijn zwijgrecht. In een opgenomen gesprek in het huis van bewaring heeft hij wel tegen zijn vrouw gezegd dat hij ''wou laten zien dat hij veel spijt heeft van de dingen die ze zeggen die hij gedaan heeft’’. Over de zaak zelf mocht hij niet praten van zijn advocaat, zei hij.

Belangstelling

Op de zaak zijn veel belangstellenden op afgekomen. In de rechtbank in Utrecht zijn drie zalen gereserveerd voor de zaak, in twee van de drie zalen kunnen belangstellenden alles volgen via een videoverbinding.

Een van de zalen is gereserveerd voor de slachtoffers. Het Openbaar Ministerie (OM) verwacht dat drie slachtoffers een verklaring zullen afleggen in de zaak.

Tip de redactie