De KNVB had begrip getoond als Riechedly Bazoer of Ajax zondag van het veld was gestapt na de racistische spreekkoren van een deel van de ADO Den Haag-supporters gericht tegen Bazoer.

Tijdens het duel tussen ADO Den Haag en Ajax (0-1) maakte een deel van het thuispubliek oerwoudgeluiden op het moment dat Ajax-speler Bazoer aan de bal was.

De beslissing om een wedstrijd tijdelijk stil te leggen of te staken ligt officieel bij de thuisclub. De stadionspeaker vroeg de supporters enkele keren om te stoppen met de oerwoudgeluiden, maar tot verdere stappen kwam het niet.

KNVB-directeur operationele zaken Gijs de Jong zegt maandag in De Telegraaf dat zij het volledig hadden begrepen als Bazoer, Ajax of scheidsrechter Pol van Boekel de beslissing had gemaakt om van het veld te stappen.

"Als zij hadden getoond dit niet te pikken, zouden ze niet door de KNVB worden aangepakt, maar juist in alle opzichten zijn gesteund," aldus De Jong.

Beleid

De KNVB heeft als beleid dat de club als eerste verantwoordelijk is om de wedstrijd te staken. De scheidsrechter kan beslissen om de wedstrijd stil te leggen als de spreekkoren dusdanig zijn dat degene die beledigd wordt niet meer in staat is verder te spelen. Bazoer heeft dit zelf niet aangegeven.

Woordvoerder van de KNVB, Hans van Kastelen laat aan NU.nl weten dat de woorden van De Jong vooral uitgelegd moeten worden als een signaal naar de clubs zelf. "Geef als club of speler aan de scheidsrechter aan dat je op deze manier niet verder wilt voetballen" aldus Van Kastelen. "Dan kan de scheidsrechter stappen ondernemen."

Het is voor de KNVB geen optie om zelf een rol te spelen in de beslissing om een wedstrijd stil te leggen. "We hebben juist een aantal jaren geleden besloten om dat besluit bij de thuisspelende club neer te leggen. Het is hun huis, hun supporters. Daarnaast heeft het ook een organisatorische kant. De politie moet er wel op voorbereid zijn als alle supporters vroegtijdig het stadion verlaten." 

Afkeur

ADO Den Haag keurt de spreekkoren af en onderzoekt wie zich schuldig heeft gemaakt, aldus een woordvoerder. De club zegt te beschikken over geavanceerde apparatuur om de daders op te sporen.

Zij zullen in overleg met de KNVB worden gestraft, kondigde ADO aan.