Eerste officiële 'matige vorst' gemeten in De Bilt

In De Bilt heeft het in de nacht van zondag op maandag 6,5 graden gevroren. Daarmee is er voor het eerst dit seizoen officieel sprake van matige vorst in ons land. 

De laatste keer dat het matig vroor in De Bilt was op 7 februari 2015, aldus Weeronline op maandag.

Normaal komt het dertien keer per jaar tot matige vorst. In Noordoost-Groningen was het volgens Weerplaza het koudst. In Nieuw-Beerta daalde het kwik naar -10,0 graden, net geen strenge vorst.

Het was op het KNMI-meetpunt de koudste nacht sinds januari 2013. De lage temperatuur in Nieuw-Beerta is te wijten aan de sneeuwlaag die er ligt.

In het Overijsselse Heino en het Brabantse Volkel koelde het in de nacht van zondag op maandag af tot -8,0 graden. Op sommige plaatsen vroor het aan de grond meer dan 11 graden. Ook wordt maandag vermoedelijk de eerste officiële ijsdag van dit winterseizoen. De temperatuur komt dan in De Bilt niet boven het vriespunt uit.

Wegenwacht

Door de vrieskou heeft de Wegenwacht van de ANWB het maandagmorgen drukker dan op een 'gewone' maandagmorgen. Een woordvoerder van de pechhulpdienst denkt dat de teller aan het eind van de dag op ongeveer zesduizend pechgevallen uitkomt. Op een normale maandagmorgen zijn dat er gemiddeld drieduizend.

''Wij zijn vanmorgen al heel wat keren gebeld voor het plaatsen van accu’s of om automobilisten te helpen met startproblemen'', aldus een woordvoerder. De bezetting bij de Wegenwacht is maandagmorgen ''flink opgeschroefd". De pechgevallen doen zich door het hele land voor.

Elektrische auto

Automobilisten met een elektrische auto kunnen mogelijk minder kilometers rijden omdat er veel energie nodig is om het in de auto warm te maken. Het speciaal verwarmen van autostoelen, buitenspiegels en autoruiten kost extra energie.

Carglass waarschuwt voor stukken ijs die van vooral vrachtwagens op auto’s kunnen vallen. ''Het gebeurt zelden dat er een ijsblok daadwerkelijk door een autoruit vliegt, maar de klap kan wel eens schrikreactie veroorzaken waardoor de automobilist een ongeluk kan veroorzaken'', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

IJzel in de Randstad

Dinsdagavond kan het westen van het land last krijgen van ijzel. In de loop van de dag trekt een neerslaggebied van noord naar zuid over het land. Voor het binnenland verwacht het KNMI wat lichte sneeuw, in het westen mogelijk wat lichte regen die kan bevriezen op de koude ondergrond.

Bekijk de actuele weerssituatie

Temperatuur

hittekaart
Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie