Rotterdam wil meer en nog betere leraren naar de stad trekken en trekt daarvoor miljoenen euro’s uit. Leraren die les geven in vakken waar een tekort aan is, kunnen zelfs een bonus tegemoet zien. 

Het gaat dan om natuurkunde, wiskunde, scheikunde en bijvoorbeeld Duits.

Rotterdam wil nog meer doen om de resultaten in het onderwijs op te schroeven en daarvoor ''moet je soms onorthodoxe maatregelen uit de kast halen’’, zegt de woordvoerder van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge zondag.

Naast een bonus van 5.000 euro krijgen docenten een Rotterdampas en opleidingsmogelijkheden. De bonus krijgen docenten die een vaste aanstelling krijgen. Ook leraren met een academische opleiding die voor het eerst gaan werken op een Rotterdamse basisschool komen ervoor in aanmerking.

Noodgedwongen

In Rotterdam worden te vaak noodgedwongen leerkrachten ingezet die niet bevoegd zijn bepaalde vakken te geven, stelt de zegsman. De maatregelen, omschreven als de Rotterdamse Leraren cao, moeten helpen Rotterdam de meest aantrekkelijke stad te worden om als leraar voor de klas te staan.

Rotterdam trekt in het schooljaar 2016 1,7 miljoen euro uit, in 2017 en 2018 3 miljoen euro per jaar.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) is positief over het Rotterdamse initiatief. ''Hartstikke mooi dat Rotterdam probeert goede leraren naar de stad te trekken en leraren de kans geeft om aan hun eigen ontwikkeling te werken'', zegt hij tegen RTV Rijnmond.