De demonstratie van de anti-islamitische beweging Pegida in Apeldoorn is zondag rustig verlopen.

Dat zegt een woordvoerder van de politie rond 14.30 uur tegen NU.nl. De demonstratie begon om 13.30 uur, een half uur later dan gepland. Volgens Omroep Gelderland zijn er ongeveer 250 demonstranten aanwezig. 

Ook de tegenbeweging Anti-Fascistische Actie (AFA) uit Friesland ging de straat op in Apeldoorn. De gemeente had een noodbevel afgekondigd in het gebied van de demonstratie, omdat er kans is dat de paden van Pegida-betogers kruisen met die van tegenbetogers. Door het noodbevel kon de politie mensen op de plek van de demonstratie wegsturen. 

In totaal zijn vier mensen aangehouden. Drie zijn aangehouden omdat ze zich niet konden indentificeren. Een 50-jarige man uit Deventer is aangehouden op verdenking van het mishandelen van een fotografe.

Na afloop van de mars van Pegida veegden enkele leden van de PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren (PvdD), de straat schoon. Ze wilden ''de straat schoonschrobben na dit extreem rechtse geluid'', aldus Harry Voss van de PvdD.

Eerder demonstreerde Pegida in Nederland in Utrecht en Rotterdam. In beide gevallen liep de bijeenkomst uit de hand en verrichtte de politie arrestaties.

Video: Pegida-demonstratie Apeldoorn verloopt rustig

Pegida demonstreert in Apeldoorn
Pegida demonstreert in Apeldoorn

Europabrede demonstratie

Pegida laat zondag weten in februari een Europabrede demonstratie te willen organiseren. Pegida-frontvrouw Tatjana Festerling zei tegen de Duitse krant Welt am Sonntag dat de beweging op 6 februari op internationaal niveau wil demonstreren, onder meer in Amsterdam.

Er zijn verder acties gepland in onder meer Warschau, Tallin, Praag, Bratislava en Birmingham. De grootste optocht moet in Dresden gebeuren, de thuisstad van de beweging. ''We zullen elkaar begroeten via een live-verbinding'', zei Festerling daarbij. De organisatie komt zaterdag in Praag bijeen om alles op touw te zetten.

De beweging verwacht dat er in nog meer steden wordt gedemonstreerd tegen islamisering. Pegida claimt aanhangers te hebben in bijna heel Europa.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze op NUfoto.nl