Veel steunbetuigingen voor Nederlander die IS-strijders doodde

De ex-militair die is opgepakt omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van IS-strijders in Syrië, krijgt bijval. De onlinepetitie voor mensen die 'steun willen betuigen', is zaterdag meer dan 30.000 keer getekend.

In de vele reacties op sociale media noemen veel mensen hem held. Ook wordt gesuggereerd om hem een lintje te geven.

De oud-militair werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de man geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen IS.

De man heeft volgens justitie gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen IS.

Verder onderzoek naar de betrokkenheid van de oud-militair bij de strijd tegen IS moet uitwijzen of hij ook inderdaad wordt berecht. Het OM beslist daarover als het politieonderzoek naar zijn gangen in Syrië klaar is.

Belangrijk verschil

"Er is een belangrijk verschil tussen Nederlanders die op eigen houtje naar Syrië afreizen om tegen IS te strijden en Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, trainen", legt het OM uit. "Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering."

De Nederlandse wet geeft - afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging - burgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. "Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord."

Lees meer over:
Tip de redactie