Meer Limburgse gemeenten willen naar rechter over Belgische kerncentrale

Meer Limburgse gemeenten willen zich aansluiten bij Maastricht nu deze stad naar de rechter stapt om de omstreden Belgische kerncentrale bij Tihange te laten sluiten.

Regionale zender L1 meldt zaterdag dat ook Kerkrade en Heerlen juridische stappen willen ondernemen. "We steunen de lijn van Maastricht en Aken", stelt burgemeester Ralph Krewinkel van Heerlen tegen L1.

Maastricht stapt samen met de Duitse stad Aken naar de rechter om de kerncentrale in Tihange te laten sluiten. Aken heeft twee advocatenkantoren in Brussel en Düsseldorf in de arm genomen die uitzoeken op welke manier stappen tegen België en de kerncentrale kunnen worden genomen.

De omstreden kerncentrale staat zo’n 40 kilometer van Maastricht. Net als Aken is ook Maastricht bang voor de eigen veiligheid na een aantal incidenten bij de Belgische centrale. Ook vinden de steden dat België te weinig informatie geeft over alle risico’s.

Technische problemen

De kerncentrale in Tihange werd het afgelopen jaar meerdere malen stilgelegd nadat zich technische mankementen voordeden. Eind december werd de reactor weer heropgestart. De centrale zou eigenlijk vorige jaar worden stilgelegd, maar de Belgische regering heeft de levensduur met tien jaar verlengd tot 2025.

De provincie Limburg is volgens L1 trouwens niet blij met de juridische stappen van de gemeenten. Een gang naar de rechter kan volgens de provincie de gesprekken die minister Melanie Schultz hierover met België voert verstoren.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie