Maastricht gaat samen met Aken juridische stappen nemen tegen de kerncentrale in Tihange, 40 kilometer ten zuiden van de Limburgse hoofdstad. 

Negen van de tien partijen in de gemeenteraad steunen dinsdag tijdens de raadsvergadering een motie van die strekking, ingediend door GroenLinks.

Aken heeft twee advocatenkantoren in Brussel en Düsseldorf in de arm genomen die uitzoeken op welke manier stappen tegen België en de kerncentrale kunnen worden genomen.

Op 28 januari geeft Aken een persconferentie over de juridische stappen tegen Tihange. Tegen die tijd wil Maastricht alvast als deelnemer aan de juridische actie te boek staan.

Risico's

De omstreden kerncentrale ligt zo’n 40 kilometer van Maastricht. Net als Aken is ook Maastricht bang voor de eigen veiligheid na een aantal incidenten bij de Belgische centrale. Ook vinden de steden dat België te weinig informatie geeft over alle risico’s.

De kerncentrale in Tihange werd het afgelopen jaar meerdere malen stilgelegd nadat zich technische mankementen voordeden. Eind december werd de reactor weer heropgestart. De centrale zou eigenlijk vorige jaar worden stilgelegd, maar de Belgische regering heeft de levensduur met tien jaar verlengd tot 2025.