Nederlandse man aangehouden voor doden IS-strijders

De politie heeft woensdag in Arnhem een 47-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het doden van IS-strijders. 

De voormalig militair deed op sociale media uitgebreid verslag van zijn strijd, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

De man zou hebben gestreden aan de kant van de omstreden Koerdische volksmilitie YPG. 

Op verzoek van het OM is de voorlopige hechtenis van de man geschorst. Wel is zijn paspoort afgepakt om te voorkomen dat hij weer naar Syrië reist.

Verder onderzoek naar de betrokkenheid van de oud-militair bij de strijd tegen IS moet uitwijzen of hij ook inderdaad wordt berecht. Het OM beslist daarover als het politieonderzoek naar zijn gangen in Syrië klaar is.

Moord

''Er is een belangrijk verschil tussen Nederlanders die op eigen houtje naar Syrië afreizen om tegen IS te strijden en Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, trainen'', legt het OM uit. ''Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering.''

De Nederlandse wet geeft - afgezien van hele uitzonderlijke situaties zoals zelfverdediging - burgers niet het recht om zelf tot geweld over te gaan en zeker geen dodelijk geweld, benadrukt justitie. ''Het doden van IS-strijders kan daarom leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.''

Lees meer over:
Tip de redactie