Erik Akerboom benoemd tot nieuwe korpschef Nationale Politie

Erik Akerboom wordt per 1 maart 2016 de nieuwe korpschef van de Nationale Politie. Hij volgt Gerard Bouman op, die eerder aangaf zijn functie neer te leggen.

De voordracht van Akerboom door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) is vrijdag goedgekeurd door de ministerraad, aldus de politie.

Akerboom is nu secretaris-generaal bij het ministerie van Defensie en was eerder Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Bij de politie zelf was hij eerder onder meer baas van de regiopolitie Brabant-Noord.

Bouman lag al enige tijd onder vuur doordat de reorganisatie van de politie zeer moeizaam verloopt. Hij werd voor een 'onmogelijke' opgave gesteld toen hij in 2011 de opdracht kreeg om de politie veel efficiënter te maken.

Dat kwam vooral door de snelheid en manier waarop dat moest, bleek toen minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vorig jaar ingreep.

Tegelijkertijd

Na jaren van moeilijkheden in het reorganisatieproces constateerde de bewindsman dat er te veel tegelijkertijd moest gebeuren. De kennis en kunde bleek onvoldoende in huis.

''De stapeling van ambities is te veel gebleken om tegelijkertijd te realiseren in de vijf jaar die gepland waren voor de vorming van de Nationale Politie.''

Akerboom moet het vervolg van de reorganisatie in goede banen gaan leiden.

Tip de redactie