Asielzoekers Almere voor rechter voor aanranding

Twee bewoners (18 en 20 jaar oud) van het asielzoekerscentrum in Almere moeten zich voor de rechtbank van Lelystad verantwoorden voor de aanranding van twee vrouwen. 

Het is voor zover bekend voor het eerst sinds de vluchtelingenstroom vorige zomer op gang is gekomen, dat inwoners van een azc vanwege een zedendelict voor de rechter moeten komen. 

Bij het incident op 27 september vorig jaar in het centrum van Almere waren vier verdachten en vier slachtoffers betrokken, zo schrijft NRC vrijdag. Op basis van onderzoek van de politie is er voldoende bewijs gevonden voor een zaak tegen twee van de mannen. Twee van de vier vrouwen hebben aangifte gedaan. Hun zaak komt 9 februari voor.

De twee andere slachtoffers hebben geen aangifte willen doen. Volgens het NRC is een van de meisjes, een zeventienjarige, samen met haar moeder voor een gesprek op het politiebureau geweest. Hierna besloten de twee geen aangifte te doen, aldus het Openbaar Ministerie.

Ook een ander meisje zag daar vanaf. Zij doet geen melding van de aanranding omdat haar ouders niet wisten dat zij nog zo laat op straat was, zo schrijft de krant. 

Aangifte

De vader van een van de meisjes plaatste een bericht op Facebook over de aanranding "om te voorkomen dat de zaak in de doofpot zou belanden". Hierin beschuldigt hij de politie van een ontmoedigingsbeleid om aangifte te doen.

Politie en het OM benadrukken dat het slachtoffers altijd vrij staat om aangifte te doen of niet. Het is overigens wel mogelijk om zedenfeiten waarvan geen aangifte is gedaan ambtshalve te vervolgen als er voldoende bewijs is. De officier van justitie besloot in deze twee zaken het besluit om geen aangifte te doen te respecteren, mede uit oogpunt van privacy.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie