Weghalen gestrande potvissen op Texel begint alsnog vrijdag

De vijf dode potvissen die sinds dinsdag op het strand op Texel liggen, worden in stukken gesneden. Snijploegen gaan daar vrijdagmiddag mee aan de slag.

De restanten gaan in containers op vrachtwagens richting een destructiebedrijf in Noord-Brabant, meldt Rijkswaterstaat.

Pogingen om de kadavers op een schip te krijgen en af te voeren naar Harlingen mislukten donderdag, mede door het stormachtige weer. Vrijdag is besloten het anders aan te pakken en de dieren te versnijden.

De kadavers zijn afgelopen dagen onderzocht door het Walvisteam van museum en onderzoeksinstituut Naturalis en het Dutch Wildlife Health Center van de Universiteit Utrecht. De onderzoekers meten de dieren op en nemen monsters van weefsel, organen, wormen en parasieten. Doel is onder meer om de doodsoorzaak te achterhalen.

De potvissen spoelden dinsdag op het strand aan. De stormachtige wind en hoge golfslag maken het lastig om de kadavers van het strand te halen.

Zesde potvis

Een zesde potvis die donderdag in een Texelse haven dood werd aangetroffen, is inmiddels naar de haven van Harlingen gebracht. Ook was er sprake van een zevende dode potvis die in zee was gezien, maar die is later niet meer aangetroffen. 

De Nederlandse kustwacht verzorgt vrijdag geen extra vluchten boven zee. ''Wel zal tijdens de reguliere patrouillevluchten extra worden gelet op de mogelijke aanwezigheid van potvissen in zee.''

Het voornemen was om de potvissen met helikopters weg te houden van ondiepe plekken.

Video: Potvissen spoelen aan op strand Texel

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie